Gianni in Rwanda 3

Rit 2 Tour of Rwanda, we beginnen de dag weer vroeg met om 6u al het ontbijt. De start van de rit was 9km van ons hotel dus reden we terug met de fiets naar de start aan het ‘Mic Building”.

Om 9u werd de start gegeven door de president van de UCI meneer Lappartient, die hier op prospectie is voor de kandidatuur voor de organisatie van het wereldkampioenschap in 2025. 120,5km op het programma met meer dan 2000 hoogtemeters.

Na 5 officieuze kms wordt de officiële start gegeven. Niet meteen demarrages omdat iedereen schijnbaar toch wat overschot wou houden voor de eerste 3 klimmen die in de eerste 40km al kwamen. Op de eerste klim rijden er uiteindelijk 3 renners weg. Ze krijgen maximaal 4 minuten maar na 60km slinkt de voorsprong zienderogen. Enkele kms verder worden ze zelfs al ingelopen en is het volop koers in het peloton. Lennert neemt tussendoor zo nog een puntje in de tussenspurt waardoor hij aan de leiding komt.

We schuiven elk op zijn beurt mee op een heuvelend parcours en in enkele schuifjes komen we voorop met 32 renners. We zijn met 3 vooraan vertegenwoordigd, Lennert, Andreas en mezelf. Het tempo zit er goed in want in de kopgroep blijven de demarrages zich opvolgen. We blijven attent en raken meerdere keren wat voorop met enkele renners. Zo ben ik eens voorop met Gautier en komen er nog 2 renners van Total en 1 van Androni aansluiten. Maar na enkele kms voorop rijden worden we terug ingelopen.

Iets later rijdt Lennert dan weg samen met 3 andere renners. Even lijkt dit de goede ontsnapping maar Total en Israel hebben niemand mee en beginnen te rijden. Ondertussen zijn we in de laatste kms en is er nog een klimmetje tot op 1km van de streep. Hier wordt er vanuit de achtervolgende groep naar de kopgroep ‘gepoeft’, ik schuif mee op het lint terwijl Andreas moet afhaken. Op de top komen we bij Lennert en zijn medevluchters. Het valt even stil en Boileau van B&B hotels demarreert zeer sterk weg. Waarna er een renner van Androni reageert en ook nog enkele seconden pakt. Boileau blijft 8sec voorop en ook de Androni renner blijft nog 2sec voor ons sprintend groepje. Lennert en ik proberen ons zo goed mogelijk te plaatsen in de sprint en dat lukt nog heel goed. Ik kies een goed wiel, Vahtra van Isreal, en kan nog naar de 5e plek sprinten terwijl Lennert 11e wordt. We komen nog tot de 24e plaats in dezelfde tijd aan. In het klassement wordt de renner van Androni, Umba Lopez, leider en Lennert neemt de trui van de tussenspurten.

Heel mooie koers dus van ons en we voelden duidelijk dat we al iets beter overweg konden met de hoogte. We hopen dat dit de volgende dagen zich zo verder zet!

Na de rit moesten we dan nog de volledige afstand van de rit terug naar het hotel over dezelfde wegen… Onze buschauffeur is de plaatselijke Schumacher en rijdt als een gek alle auto’s, bussen, moto’s voorbij en neemt zowat alle binnenbochten. We staan bij wijze van spreken doodsangsten uit maar gelukkig is er af en toe toch eens een opstopping dat we nog tijd hebben om van het echt wel prachtige landschap te genieten! We waren uiteindelijk wel blij heelhuids in het hotel aan te komen! Net aan het hotel barste er een onweer los, met een zondvloed aan regen, gelukkig moesten we dat niet meer meemaken in het busje…

Terug goed recupereren nu, morgen de langste rit van de ronde. 171,6km met 3680 hoogtemeters en 6 gecategoriseerde klimmen met aankomst boven op 2253 meter hoogte.

Uitslagen: ikzelf 5e, Lennert 11e, Andreas 28e op 36sec, Elias 67e op 3min 24sec en Alfdan 72e op 4min 18sec.