Gianni in Rwanda 2

Vandaag de grote dag met de start van de grootste koers op Afrikaanse bodem, Tour of Rwanda. De dag begon al vroeg met om 7u uur ontbijt, aangezien de start van de rit om 10u werd gegeven. Om 9u vertrokken we dan met de fiets naar de ‘Kigali Arena’, die maar op een kleine 3km van ons hotel ligt. Ondertussen ging de temperatuur de lucht in en bij de start was het al 28 graden. Na de officieuze start was het nog 6km tot de officiële start, net buiten Kigali. De eerste kilometers gingen in dalende lijn maar we springen toch elk op zijn beurt mee met de eerste aanvalspogingen. Na 10km kwam er dan een eerste klimmetje en hier ging het echt al zeer hard en voelden we allemaal dat we nog wat aan de hoogte moesten wennen om genoeg adem te kunnen halen. Niettemin blijven we mee aanvallen en enkele kilometers verder kan Lennert de sprong maken naar 2 renners die weggereden waren. Het blok ging er wat op in het peloton en de vroege vlucht was gevormd.De vluchters kregen maximaal 3min waarna Israel Start-Up Nation begon te controleren. Vanaf half koers zetten ook enkele andere ploegen een mannetje bij en worden de vluchters binnen schot gehouden. Ondertussen is de enige gecategoriseerde klim achter de rug waar Lennert als 3e boven komt, de klim was met andere woorden niet lastig genoeg en de anderen waren sneller in de sprint.De finale bestond uit een plaatselijke ronde van 6km die we 10 maal moesten afwerken in en rond een kleiner dorpje, Rwamagana. Met een korte steile heuvel op 1km van de meet en de laatste 500 meter zo goed als vlak. Het plaatselijke rondje is geen cadeau voor Lennert en zijn medevluchters. Op 30km van de meet moet er dan ook nog een 1 renner lossen vooraan en zijn er enkele demarrages in het peloton. In de 2 tussensprints pakt Lennert 5 punten, net eentje te weinig om de bijhorende trui te nemen.Op 3 ronden van het einde wordt Lennert bijgehaald en volgen er demarrages, eenmaal ben ik wat voorop met een renner van B&B Hotels en Medellin maar het gaat hard en worden even verder terug ingelopen. Waarna ik even naar adem moet happen omwille van de hoogte. Ook Andreas is later mee met een grotere groep maar bij het ingaan van de laatste ronde worden ook zij ingelopen.We gingen dus naar de voorspelde sprint en het was aan Alfdan om zijn sprintersbenen te tonen. Net voor het heuveltje zit hij goed geplaatst maar raakt daarna wat ingesloten waardoor hij buitenom terug enkele plaatsen moet winnen. Die inspanning op deze hoogte betaald hij cash in de laatste meters. Hij wordt 9e maar had net als wij allemaal het gevoel niet genoeg adem te hebben.Net na de aankomst gaan de hemelsluizen volledig open. We haasten ons naar het busje waarin we samen met de renners van Eritrea elke rit de verplaatsing naar het hotel zullen maken. Ook de fietsen worden in het busje gestopt waarna we in konvooi, met heel wat geduld, naar het hotel rijden. De 50km terug was goed voor een uurtje zweten en dit nog in de koerskleren.We reden dus een mooie eerste rit maar voelden duidelijk dat de hoogte doorweegt. Hopelijk hadden we deze inspanning nodig en passen we ons de komende dagen meer en meer aan, want de volgende 2 dagen moeten we alsmaar meer hoogtemeters overbruggen.Morgen brengt de tweede rit ons van het Mic Building in Kigali naar Huye. Goed voor een afstand van 120,5km en 2411 hoogtemeters. De start van de rit beloofd pittig te worden met meteen 3 klimmen die meetellen voor het bergklassement. De finish is volgens het roadbook vlak maar het klimt wel tot op 1 km van de meet.Op naar morgen, na hopelijk een goede nachtrust en een deugddoende massage van verzorger Gino…Uitslag:Alfdan 9e, Lennert 31e, ikzelf 41e, Andreas 65e en Elias 68e allen in dezelfde tijd van de winnaar, de Colombiaan Brayan Sanchez van Team Medellin.

TIS haalt de krant