Gianni in Rwanda 5

Rit 5 Tour of Rwanda, een lange verplaatsing van een tweetal uur naar de startplaats Nyagatare dus begon onze dag alweer om 5u45 met het ontbijt om 6u20 te vertrekken. Op het ontbijt namen we nog wat extra mee om op te eten onderweg aangezien het maar om 10u start was.Tijdens de busrit zagen we een kant van Rwanda die we nog niet eerder gedaan hadden. Duidelijk een iets vlakkere streek met het Muhazi meer waar we rond moesten rijden. Wat enkele mooie plaatjes opleverde.Om 10u was het dan dus start en vanaf de eerste demarrage rijden Elias en Andreas weg samen met 2 andere renners. Eenmaal ze 15 à 20sec hebben, proberen er wel nog enkele renners het terug in gang te trekken maar alle tegenaanvallen worden geneutraliseerd. Na een 10tal km wordt er in het peloton gecontroleerd door Total en Israel. De leiders krijgen een maximum voorsprong van rond de 4 minuten. In het peloton is het rustig maar toch ambetant rijden doordat iedereen per ploeg wil zitten en de Afrikanen altijd maar terug meer vooraan willen zitten en zich ertussen willen wringen. Na een tijdje beslissen we hier geen energie meer aan te verspelen en zetten Alfdan, Lennert en in ons meer achteraan.Ondertussen vorderen de kilometers en neemt Andreas de 2 tussensprinten voor zijn rekening waardoor hij 2e wordt in dit klassement en morgen de trui dus mag dragen die in handen is van Lennert. We naderen de finale en Elias en Andreas hebben met hun 2 metgezellen nog steeds 3min voorsprong en we beginnen er een beetje in te geloven. Het gaat wel hard in het peloton maar door de licht dalende lijn kunnen ze vooraan ook nog stevig tempo ontwikkelen.Op 15km van de streep acht Elias dan zijn moment gekomen, omdat het wat te traag gaat vooraan, en hij rijdt alleen weg. Hij houdt goed stand en heeft aan de voet van de explosieve slotklim nog ongeveer een minuut voorsprong.Ondertussen houdt Alfdan mij zo goed mogelijk vooraan in het peloton en uit de wind zodat ik vooraan aan de klim van 1,1km aan 10% gemiddeld kan beginnen. Vanaf de voet van de klim gaat het keihard en is het alles geven tot de finish. Elias strandt in het zich van de meet op ongeveer 170 meter van de streep. Ik ben niet zo explosief natuurlijk en moet halverwege even gaan zitten en een ander tempo zoeken. Ik kom over de streep als 17e in dezelfde tijd van de 13e maar verlies dus wel terug wat seconden… Alan Boileau wint zijn 3e etappe en komt ook over mij in het klassement, waar ik nu 12e sta op 44sec van de nieuwe leider Metkel Eyob. Na de finish was het even bekomen waarna we rustig konden losrijden naar het hotel dat maar 2km van de aankomst ligt. Het was wel nog even zoeken naar de juiste weg, want alle wegen lijken hier wat op elkaar, maar met de hulp van wat brommertjes vonden we toch snel de weg. Vanaf nu zijn de grote verplaatsingen voorbij en kunnen we wat meer rust nemen voor de start en na de aankomst. Alle overige ritten draaien nu rond Kigali. Met eerst en vooral al morgen, start aan het ‘Convention Center’ van Kigali en aankomst op ‘Mount Kigali’. Met 152,6km en 2814 hoogtemeters belooft het weer een lastige dag te worden.Uitslag: ikzelf 17e op 22sec, Elias 26e en Lennert 27e op 34sec, Andreas 61e op 2min50sec en Alfdan 66e op 3min58sec.