Gianni in Rwanda 6

Rit 6 Tour of Rwanda met start op een 4tal km van het hotel dus om 7u45 met de fiets naar de start. Zoals steeds slalommend door het drukke verkeer, waar de “wet van de sterkste” nogal vaak wordt toegepast.

Om 9u start, met eerst nog een kleine 10km geneutraliseerd vooraleer we uit Kigali stad zijn. Vanaf de officiële start heel wat demarrages maar geen poging die veel voorsprong kan nemen. Het is pas in de eerste serieus klimmende meters van dat er 4 renners wegrijden, hierbij terug Lennert die zijn tussensprint – en bergtrui wil veilig stellen. Even verder rijden er nog 3 renners naar de 4 en de vroege vlucht was gevormd.

De ploeg van de leider onderhoudt een strak tempo en boven op de klim, waar Lennert als eerste boven komt, na 51km is het verschil teruggelopen naar 1 minuut. Maar vanaf dan laten ze het meer stilvallen en rijden de leiders terug verder weg. Ondertussen is Pierre Rolland er vooraan alleen vanonder gemuisd. Hij rijdt een minuut weg van Lennert en de rest. Terwijl er in het peloton geen al te hoog tempo gereden wordt, de leidersploeg krijgt nochtans ondertussen al hulp van Eritrea maar snel gaat het niet. De voorsprong van Rolland loopt op tot 7min 20sec.

We zijn dan al een goeie 100km ver en rijden naar de voorlaatste beklimming waar Israel de touwtjes in handen neemt en het tempo de lucht in jaagt. Het peloton wordt dan ook wat uitgedund. Eenmaal boven volgt er een lange afdaling waar we een serieus onweer op ons dak krijgen. Het laatste gedeelte van de afdaling is bochtig en glad. Hier valt er in het peloton een gat op de mannen van Israel die vol risico afdalen. De leider schuift zelfs onderuit in een bocht en zal niet meer terugkomen.

We komen zo al snel aan de moordende slotklim. 5km met een vlakker tussenstuk maar ongeveer 4 van de 5km gaan aan 15 tot 20%. Rolland is buiten schot voor de winst na een solo van 100km. Lennert blijft ook nog uit de greep van de favorieten en wordt 4e.

Bij de favorieten gaat het vanaf de voet heel hard. Het eerste gedeelte wordt omhoog gesprint en ik probeer te volgen. Helaas kom ik mezelf al snel tegen en in moet naar men kleinste verzet schakelen. Ik krijg mijn ademhaling niet meer onder controle waardoor het a bloc tot boven rijden is. Achteraf gezien beter niet aan de voet proberen meegaan en voor eigen tempo gekozen omdat dat meer mijn ding is en zeker op deze hoogte… Andreas komt nog terug op mij en ik verlies op de eerste renner van de favorieten meer dan 2 minuten. Waardoor ik nu 16e ben in het klassement op 3min 4sec. Lennert volgt door zijn aanvalswerk maar 4sec verder meer en is 17e. Hij is ook al zeker eindwinnaar in de tussensprinten.

Morgen staat er een tijdrit van 4,5km op het programma met de “mur de kigali” in. Een verschrikkelijk steile helling met ook nog eens een 400tal meter ervan in kasseien. Het wordt dus kort maar krachtig!

Uitslag: Lennert 4e op 2min 45sec, Andreas 25e op 5min 14sec, ikzelf 26e op 5min 22sec, Alfdan 61e op 19min 3sec en Elias 63e op 19min 57sec