Gianni in Rwanda 7

7e en voorlaatste rit, een tijdrit/proloog vandaag in Tour of Rwanda. We kunnen eindelijk eens een beetje langer slapen aangezien de eerste start maar om 11u30 was. Tegen 8u namen we het ontbijt en tegen 9u45 vertrokken we met de fiets naar start.

Naar de start was het een tiental kilometer dus ideaal om los te rijden. Eenmaal aangekomen verkenden we meteen de tijdrit en zagen we dat het super lastig was. Vanaf de start 1,5km bergop aan 3 à 4% daarna een afdaling van ongeveer 2km, om dan af te sluiten met de ‘mur de Kigali’ waarvan een goeie 400m in kasseien aan 20%. Goed voor 4,5km met een 100tal hoogtemeters.

De mogelijkheden om op te warmen waren beperkt dus reden we maar eens een toertje goed door bij de verkenning waarna we voor de start gewoon nog wat losreden op de weg.

Lennert startte net voor mij en een minuut later was het mijn beurt. Veel aan indelen moest er niet gedacht worden dus reed ik meteen stevig tempo. Eenmaal boven op het eerste gedeelte hoopte ik voldoende te kunnen herstellen in de afdaling om dan de ‘mur de Kigali’ nog te kunnen opvliegen. Al was die er al nog sneller dan gedacht en kwam ik tot de vaststelling na 100m kasseien dat het al terugschakelen was naar de 28. Terwijl ik op de verkenning nog op de 25 of zelfs even op de 23 reed, maar toen kwam ik ook zonder veel inspanning aan de voet. Ik pers er nog een sprintje uit in de 200 laatste meter op het asfalt en kom over de streep in 6min 47sec. Uiteindelijk is dit goed voor de 17e tijd op net geen 20sec van de winnaar, Restrepo, die nog 5sec beter doet dan zijn tijd van vorig jaar toen hij ook won. Ik stijg terug 2 plaatsen in het klassement en ben nu 14e.

Na de tijdrit konden we dan weer nog rustig losrijden naar het hotel. Zo zat onze koersdag er deze keer snel op. Goed voor het herstel, om morgen af te sluiten met een korte maar krachtige etappe. 75,4km en maar liefst 1885 hoogtemeters, 3 maal de ‘mur de Kigali”, 3 maal de ‘Rebero’ klim die ook deels in kasseien ligt, waarna we eindigen boven op ‘Canal Olympia’.

Uitslag: ikzelf 17e op 19sec, Andreas 19e op 22sec, Elias 20e op 23sec, Lennert 24e op 26sec en Alfdan 60e op 1min