Gianni in Rwanda 8

8e en laatste rit Tour of Rwanda, met om 10u30 start op Canal Olympia waar we een dikke 2u later ook zouden aankomen, na 75,3 loodzware kilometers met bijna 2000 hoogtemeters.

De eerste kilometer ging nog in dalende lijn maar al snel begonnen we te klimmen. Ik probeer meteen mee in de aanval te gaan en neem wat voorsprong met enkele renners, maar Total houdt het tempo in het peloton hoog en we nemen niet veel voorsprong. Na de eerste klim zitten er nog enkele lastige op en neer stukken in en ik zie dat we niet veel voorsprong nemen en dat ik mezelf aan het opblazen ben en beslis me te laten inlopen.

Even verder gaat Lennert in de aanval en zet alles op alles om zijn bergtrui veilig te stellen. Hij moet ervoor knokken maar sprokkelt gaandeweg genoeg bergpunten om de trui definitief binnen te halen. Hij rijdt in een groepje een 30tal seconden voorop en wordt ingelopen bij het ingaan van de laatste ronde.

Ondertussen is het peloton al serieus uitgedund. Na de laatste maal mur de Kigali blijven we nog met een 25tal renners over. Andreas zit er ook nog bij. De hemelsluizen gaan in de laatste 10km nogmaals open en het water stroomt met bakken van de laatste beklimming naar beneden.

Het eerste gedeelte van de klim is nog asfalt maar dan draaien we 1,1km kasseien op en hier is het spekglad en vallen er nog 2 rennes. Ik neem de buitenbocht rond de vallende renners en zet mijn weg verder maar zit hierdoor wel al op een gaatje. Na de kasseien volgde er nog een anderhalve kilometer op asfalt maar met stijgingspercentages tot 20%.

Ik kies vanaf de kasseien mijn eigen tempo om deze keer wel de ademhaling onder controle te houden en me niet op te blazen. Dit blijkt echt wel de goede keuze want op de steile percentages kan ik goed tempo houden en zelfs naar de top toe nog versnellen. Ik haal nog enkele renners bij en laat ze ook ter plaatse. Ik kom over de streep als 12e en dit met een veel beter gevoel dan de laatste ritten waarin ik mij te snel opblies met de hoogte.
Andreas volgt even verder ook nog sterk als 18e, waarna Lennert moegestreden maar met de 2 truien binnen als 25e binnen bolt.

In het eindklassement schuif ik nog 3 plaatsen op en val ik uiteindelijk net buiten de top 10, als 11e. Al bij al nog tevreden hiermee, het niveau hier was zoals voorspeld niet te onderschatten. Mezelf weer wat beter leren kennen en het lichaam leren omgaan met de inspanningen op hoogte. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid, een ervaring rijker.

Uitslag: ikzelf 12e op 1min 5sec, Andreas 18e op 1min 51sec, Lennert 25e op 2min 39sec.
Elias reed lek en gaf op nadat hij nog een maal terugkeerde toen het peloton net uit elkaar viel. Alfdan gaf ook op, als sprinter was deze moordende rit wat teveel van het goede.

Eindklassement: ikzelf 11e op 4min 21sec, Lennert 16e op 6min 6sec en Andreas 27e op 16min 33sec.