TIS slokop in Iran

De 53e Ronde van Iran-Azerbaijan werd één grote triomftocht voor de mannen van Peter Bauwens. Met Teugels, Marchand, Relaes, Eyskens, Goeman en De Poorter had Peter zijn sterkste team afgevaardigd naar de ronde die hij in 2017 al won met Rob Ruijgh. Gianni was, samen met 4 anderen overgebleven van een reeks ontsnappingen in rit 1 naar Urmia. Parkoerskennis en de teammanager loodsten hem naar een ultieme jump op 8 mete van de streep. Met succes: Winst én geel. Op 49″ werd Teugels 8e en 10″ later spurtte Andreas naar plek 15.

De volgende dag had Tarteletto met Maxime (4e) en Jacob (6e) ook al twee jongens in de top 10 in de rit die door de Duitste topsprinter Carstensen (Bike Aid) werd gewonnen. Gianni bleef in het geel.

Rit 3 eindigde met een klim van 35km waarin een groep met de gele trui op 1′ bengelde van een groepje met Lennert. Het was een klip op maar van Lennert die in de slotkilometer wegflitste, won voor Iraans klimtalent Safarzadeh én meteen ook de bertgtrui pakte. Het geel bleef om de schouders van Marchand.

Lennert in de bollentrui

Verdedigen dus in rit 4 richting Tabriz met aan het slot de moordende klim van 3km aan 6 en 9%. Een ontsnapping van een duo van 195km werd vlak voor de klim teniet gedaan. Safarzadeh (stond op 30″ van Gianni) knalde weg aan de voet op zoek naar geel. De Ukraïner Budyak pikte aan maar moest uiteindelijk lossen. Gianni rolde in de laatste meters nog een paar jongens op en strandde op 29″ van de winnaar waardoor hij in het klassement nog één luttele seconde overhield.

Het slotcriterium van 80km in Tabriz werd dus een thriller waarin een groep van 13 wegreed op de groep waarin Tarteletto met 5 controleerde. Want Andreas was meegesprongen met de koplopers. Bike Aid, dat de snelste man in het peloton in de rangen had, verkeek alle winstkansen door niet mee te werken met de Vikings. In een ideaal scenario zouden die leiders sprinten voor de zege en finishte de rest op een kloofje. En het was Andreas die alles en iedereen oprolde en de mooiste rit uit zijn carrière won. De kroon op het werk van een schitterende vijfdaagse.

Emoties bij Andreas na zijn spurtwinst

Toch kregen we in-extremis nog drama want in de allerlaatste meters werd gele trui Marchand meegesleurd met een vallende Maleisiër. Het egbeurde binnen de 3km waardoor hij geen tijdverlies kreeg en triomfantelijk deze Ronde afsloot. Beter kan net!

Het TIS team op de slotceremonie